Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Στην Ελλάδα δίνετε μαχητικά και σε εμάς επιβάλλετε κυρώσεις

20 Σεπτεμβρίου 2022

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, o Τούρκος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε για την διαφορετική στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα, προειδοποιώντας πως θα χτυπήσει άλλες «πόρτες» για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών

erdogan_cyprus_ap_0

Παράπονα κατά ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βολές κατά της Ελλάδας. Μιλώντας στο δίκτυο PBS, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, o Τούρκος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε πως οι ΗΠΑ πωλούν μαχητικά στην Ελλάδα και ιδρύουν νέες βάσεις σε ελληνικό έδαφος, την ίδια ώρα που στη χώρα του επιβάλλουν κυρώσεις.

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο πρόεδρος Μπάϊντεν του υποσχέθηκε λύση του θέματος με τα F-16, ώστε να τα αποκτήσει η Τουρκία, ενώ απείλησε πως σε περίπτωση που η αμερικανική «πόρτα» παραμείνει κλειστή, θα στραφεί σε άλλες λύσεις για την προμήθεια μαχητικών.

«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε συνεχίζοντας, με βολές και κατά της χώρας μας: «Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική» τόνισε.


[There are no radio stations in the database]