Η Κίνα απαντά στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν – «Κατάφωρη παραβίαση»

19 Σεπτεμβρίου 2022

Την δικής της απάντηση στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν, έσπευσε να δώσει η Κίνα λέγοντας πως οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση» των διπλωματικών δεσμεύσεων της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως σε περίπτωση που η Ταϊβάν δεχτεί επίθεση από την Κίνα τότε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα (υποστήριξης) προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε η Μάο Νονγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσει σε ενέργειες που διαιρούν την χώρα, είπε η εκπρόσωπος. «Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο στην προσπάθεια για ειρηνική επανένωση. Την ίδια στιγμή, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει ως στόχο την απόσχιση».

Η εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ να διαχειρισθούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει» και να μην στέλνουν «λάθος μηνύματα» προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης των αμερικανοσινικών σχέσεων και της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στο κόσμο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας», κατέληξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.


[There are no radio stations in the database]