Έρευνα Bloomberg: Στο 80% η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη – Αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο

19 Σεπτεμβρίου 2022

«Στο κόκκινο» βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χειμερινή ενεργειακή πίεση επί της Γηραιάς Ηπείρου θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι τώρα κάνουν λόγο για την πιθανότητα 80% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που υπολογιζόταν σε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Νοικοκυριά και εταιρείες στην Ευρώπη προετοιμάζονται για τον χειμώνα προσπαθώντας να συσσωρεύσουν ενέργεια μετά τη μείωση των αποστολών φυσικού αερίου στην περιοχή από τη Ρωσία και ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και άλλα σημεία εφοδιαστικής συμφόρησης. Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, με ελάχιστα σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σχεδόν πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ, με τους ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν να μην πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μείνει στάσιμη αλλά δεν θα συρρικνωθεί, όταν επικαιροποίησαν την πολιτική της τράπεζας αυτόν τον μήνα, κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη και τις πληθωριστικές προοπτικές. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ μεγαλύτερων αυξήσεων στα επιτόκια ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να δαμάσουν την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να αναληφθούν τέτοιες ενέργειες.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά θα πραγματοποιήσει περαιτέρω κινήσεις, στο 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Πάνω από τους μισούς αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.


[There are no radio stations in the database]