Η Ουκρανία έχασε το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της από την αρχή του πολέμου

14 Ιουνίου 2022

Η Ουκρανία έχασε το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της από την αρχή του πολέμου

Η Ουκρανία έχει χάσει από τις 24 Φεβρουαρίου από την εισβολή της Ρωσίας το ένα τέταρτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της. Αυτό αποκάλυψε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον Βισότσκι.

Ο ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι – 55 εκατ. στρέμματα το 2021 – έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο Βισότσκι.

Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

Συντακτική ομάδα


[There are no radio stations in the database]